Vesna Jergovic

Hilma Af Klint – En abstrakt pionjär i det fördolda

Är verkligen fascinerad av hennes hemliga konst och hennes presentation av inre och yttre verklighet. Hon sa: Bilderna målades direkt genom mig, utan föregående teckning och med stor kraft. Jag hade ingen aning om vad bilderna skulle  föreställa, och ändå arbetade jag fort och säkert, utan att ändra ett enda penseldrag. Vad som nu tog sin början var en resa inåt, in i en värld som för de flesta människor är dold.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC 

Från texten ”Bilder för framtiden” – Redan 1906 utvecklade hon ett abstrakt bildspråk, flera år före konstnärer som Wassily Kandinsky, Piet Mondrian, Kazimir Malevitj och Frantisek Kupka, vilka fortfarande betraktas som förgångarna till den abstraktna konsten på 1900-talet.

Under sin livstid visade Hilma af Klint alldrig upp några abstrakta målningar offentligt. I sitt testamente dikterade hon att dessa verk inte fick göras tillgängliga för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död.

Hilma af Klint var påverkad av tidens spirituella och ockulta rörelser, särskilt spiritismen, teosofin och antropåsofin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: